Γαστρικός δακτύλιος

Βαριατρική χειρουργική


- Οι παχύσαρκοι ζουν μικρότερη ζωή, χειρότερη ζωή και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.


- Η βαριατρική χειρουργική μπορεί να ανατρέψει τα παραπάνω.

Η παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη από το χειρουργείοΜια βαριατρική επέμβαση δεν είναι μια αισθητική πλαστική επέμβαση. Δεν γίνεται για λόγους ομορφιάς αλλά για λόγους υγείας. Δεν αφαιρούμε λίπος από το σώμα αλλά μεταβάλλουμε την ανατομία στομάχου/εντέρων με αποτέλεσμα ο οργανισμός να απορροφά λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον μετά από επεμβάσεις παχυσαρκίας συντελούνται και ορμονικές αλλαγές που οδηγούν στην μείωση της αίσθησης της πείνας. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές είναι διαφορετικές από τις αλλαγές που γίνονται με τη δίαιτα γι΄ αυτό και τα αποτελέσματα μιας επέμβασης είναι πολύ καλύτερα.


Τα αποτελέσματα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η βαριατρική χειρουργική (ή χειρουργική  παχυσαρκίας) αποτελεί μακροπρόθεσμα την πιο επιτυχή λύση στη νόσο της νοσογόνου παχυσαρκίας (ΔΜΣ>35), δηλαδή την απώλεια βάρους αλλά και τη διατήρηση αυτής.  Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν αποτελεί την πρώτη λύση και δυστυχώς δεν ενδείκνυται για όλους. Όσοι προσφεύγουν σε αυτήν έχουν ήδη υποβάλει τον εαυτό τους σε εξαντλητικές δίαιτες καταπονώντας τόσο το σώμα τους όσο και την αυτοπεποίθηση τους. Η απόφαση θέλει θάρρος και δυστυχώς ο κοινωνικός περίγυρος αποτελεί πολλές φορές τροχοπέδη για πολλούς.  Μερικοί θεωρούν την προσφυγή στο χειρουργείο,  αν όχι περιττή, τουλάχιστον επικίνδυνη. Επιστημονικές μελέτες όμως δείχνουν  ακριβώς το αντίθετο:  πιο επικίνδυνη για τη ζωή του ατόμου είναι η παχυσαρκία καθώς η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη σε αυτούς που παραμένουν παχύσαρκοι σε σχέση με όσους επιλέγουν το χειρουργείο. Για παράδειγμα ένας άνδρας με ΔΜΣ>40 ζει 12 χρόνια λιγότερο (Fontaine KR, 2003). Τα συμπεράσματα μιας αμερικανικής μελέτης στην οποία συγκρίθηκε η θνησιμότητα 7.925 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε γαστρικό bypass σε σχέση με αυτήν 7.925 ασθένων που δεν χειρουργηθήκαν, ήταν πως η θνησιμότητα μετά το γαστρικό bypass μειώθηκε κατά 40 %. Πιο συγκεκριμένα ο  θάνατος από καρδιακό επεισόδιο μειώθηκε κατά 56 %, από καρκίνο κατά 60 %, και από διαβήτη  92 % (Adams TD, 2007). Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα μιας Σουηδικής μελέτης στην οποία η θνησιμότητα σε 2.010 βαριατρικούς ασθενείς ήταν μειωμένη σε σχέση με αυτήν 2.037 ασθενών που ακολούθησαν συντηρητική (μη χειρουργική) αγωγή μετά από 11 χρόνια παρακολούθησης. Συγκεκριμένα σε ασθενείς με ΔΜΣ >40,8 μειώθηκε κατά 30 % και σε ασθενείς με ΔΜΣ <40,8 κατά 20 % (Sjöström L, 2007). Πρόσφατη Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι παχύσαρκοι διαβητικοί ασθενείς “έβλεπαν” εξάλειψη της νόσου σε μεγαλύτερο ποσοστό αν  είχαν υποβληθεί σε γαστρικό bypass, ακόμα και 6 χρόνια μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους είχαν λάβει συντηρητική αγωγή. Ευεργετικές ήταν οι επιπτώσεις της επέμβασης και σε ότι αφορούσε την υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών. Πέραν λοιπόν της καλύτερης απώλειας βάρους οι βαριατρικοί ασθενείς παρουσίαζαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειαών και μεταβολικών επιπλοκών (Adams TD, 2012). Διαβάστε περισσότερα εδώ για τις επεμβάσεις παχυσαρκίας και το διαβήτη.

Ο κίνδυνος επιπλοκών

Σήμερα πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις της βαριατρικής λαπαροσκοπικά. Τι σημαίνει αυτό; Αντί να γίνεται μια μεγάλη τομή, κάνουμε 5-6 τομές με μέγεθος 0,5-1,5 εκατοστά η κάθε μία, μέσω των οποίων είσαγουμε μια κάμερα καθώς και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία μας. Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής για τον ασθενή είναι πολλά: Η ανάρρωση είναι σύντομη και πιο ανώδυνη. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι βραχύτερη, ο κίνδυνος λοιμώξεων στις τομές είναι μικρότερος, ακόμη και ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι μικρότερος (Nguyen NT, 2007). Σε μια Αμερικανική μελέτη από το Michigan, στην οποία συμπεριλήφθησαν πάνω από 15.000 βαριατρικοί ασθενείς, ο κίνδυνος επιπλοκών τις πρώτες 30 μετεγχειρητικές ημέρες ήταν 7,3 %. Οι σοβαρές επιπλοκές ανήλθαν στο 2,5 % και η θνησιμότητα στο 0,12 % (Birkmeyer N, 2010). Οι Δανοί χειρουργοί στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS) το 2012 αναφέρουν θνησιμότητα σε σύνολο 3313 ασθενών γαστρικού bypass μόλις 0.03 % (Larsen JF, abstract)! Οι Σουηδοί για την περίοδο 2007-2012 σε σύνολο 39.029 ασθενών αναφέρουν θνησιμότητα 0,033 % (2ο Σκανδιναβικό Συνέδριο Βαριατρικής Χειρουργικής 2014). Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τη θνησιμότητα άλλων “μεγάλων” χειρουργικών επεμβάσεων όπως για παράδειγμα ανεύρισμα αορτής με θνησιμότητα 3,9 %, bypass καρδιάς με 3,5 %, και οισοφαγεκτομή με  9 % (Dimick JB, 2004), αλλά και συνηθισμένων “μικρών” επεμβάσεων όπως για παράδειγμα χολεκυστεκτομής της οποίας η θνησιμότητα σε δείγμα 20.000 ασθενών είναι 0,27 % (Harboe KM, 2011).


Η βαριατρική χειρουργική είναι λοιπόν χωρίς αμφιβολία ασφαλής όταν μάλιστα δε άλλη εναλλακτική λύση για την επιτυχή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνεπειών στην υγεία του πάσχοντα, δεν υφίσταται.Διαβάστε περισσότερα:

Γαστρική παράκαμψη  | Γαστρικό μανίκι  |  Γαστρικός δακτύλιος

Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)


  1. -Δείχνει τη σχέση βάρους και ύψους

  2. -Υπολογίζεται αν διαιρέσουμε το βάρος με το ύψος μας στο τετράγωνο. Π.χ. βάρος: 125 κιλά, ύψος 1,8 μέτρα, ΔΜΣ 125/(1.8*1.8)=38.58 kg/m2Υπολογίστε τον δικό σας ΔΜΣ εδώ

Γενικές προϋποθέσεις υποψηφίων για βαριατρικό χειρουργείο

 Δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερο του 40
ή μεγαλύτερος του 35 με τη ύπαρξη μίας τουλάχιστον συνοδού νόσου
Pathway-to-a-new-life.html
Bariatric-Medical-Record.html
Bariatric-Medical-Record.html
Pathway-to-a-new-life.html

Γενικές προϋποθέσεις υποψηφίων για βαριατρικό χειρουργείο


  1. -Δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος του 40

  2. -ή μεγαλύτερος του 35 με τη ύπαρξη μίας τουλάχιστον συνοδού νόσου

  3. -ή μεγαλύτερος του 30 σε ορισμένους ασθενείς

Κόστος επεμβάσεων παχυσαρκίας

και άλλες συχνές ερωτήσεις

FAQ.html
FAQ.html
They-recommend-bariatric-surgery.html
They-recommend-bariatric-surgery.html

Κατηγορίες παχυσαρκίας με βάση τον  ΔΜΣ


- 18,5 - 24,9  Φυσιολογικός

  1. -25 - 29,9    Υπέρβαρος

  2. -30 - 34,9    Παχύσαρκος - Class I

  3. -35 - 39,9    Παχύσαρκος - Class II

  4. -> 40          Παχύσαρκος - Class III

Η κύρια ανησυχία με την παχυσαρκία έχει να κάνει με την υγεία, όχι με την εξωτερική εμφάνιση.

Υπουργείο Υγείας, ΗΠΑ

Παχυσαρκία και Βαριατρική Χειρουργική

Ελάτε σε μία από τις ομιλίες μας και ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα.
Seminar.html

Σκέφτεσαι να βάλεις γαστρικό δακτύλιο; 

Σκέψου το ξανά!Gastric_band.html
Athens BariatricLaparoscopic-Bariatric-Surgery-in-Athens-Greece.html

Βαριατρική χειρουργική

info@athensbariatric.com, T: 6938-278 563

Social media

© Athens Bariatric 2010-2019

Τ: 6938-278 563