Παχυσαρκία και διαβήτης.

Ένας θανατηφόρος συνδυασμός.


Γνωρίζουμε πως η κύρια αιτία διαβήτη τύπου ΙΙ είναι η παχυσαρκία. Όσο πιο παχύσαρκος είναι κάποιος, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσει διαβήτη. Ο διαβήτης αυξάνει το κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς επίσης και τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, επιφέρει προβλήματα στην όραση που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και την τύφλωση, προβλήματα στα νεύρα που συμβάλλουν σε πληγές των κάτω άκρων οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμη και σε ακρωτηριασμό.


Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας εκτός από την απώλεια βάρους συμβάλλουν σε μια καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.  Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις συνοδές νόσους (υπέρταση, υπνική άπνοια κα) βελτιώνονται ή εξαλείφονται καθώς συντελείται η απώλεια βάρους.

Υπάρχει όμως μια εξαίρεση, και αυτή είναι του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Μέσα στις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες, πολύ πριν δηλαδή συντελεστεί κάποια σημαντική απώλεια βάρους, ο διαβήτης μυστηριωδώς εξαλείφεται. Δε συμβαίνει σε όλους αλλά στους περισσότερους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ακόμη δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικά πως συμβαίνει αυτό. Κανένας επιστήμονας δε υποπτευόταν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή των αμερικανών χειρουργών που διαπίστωσαν πρώτοι πως οι τιμές του σακχάρου στους διαβητικούς ασθενείς τους ήταν απρόσμενα χαμηλές μετεγχειρητικά. Πεπεισμένοι πως είχε συμβεί κάποιο σοβαρό λάθος, διαμαρτύρονταν έντονα στο εργαστήριο του νοσοκομείου, απαιτώντας να γίνει σωστή αναφορά των αποτελεσμάτων. Και τα αποτελέσματα κάθε φόρα επέστρεφαν ξανά με τις ίδιες χαμηλές τιμές σακχάρου. Η ιστορία επανελήφθηκε με αρκετούς ασθενείς. Η επιστήμη βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε μια νέα ανακάλυψη. Οι ασθενείς πέταξαν τα αντιδιαβητικα χάπια και την ινσουλίνη στο καλάθι των αχρήστων!


Πλήθος επιδημιολογικών μελέτων επιβεβαιώνουν τις αρχικές παρατηρήσεις (διαβάστε σχετικά στη σελίδα μας γαστρικό bypass) με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις παχυσαρκίας να  συνιστούνται μεταξύ άλλων από την Αμερικανικη Εταιρεία Διαβήτη, Αυστραλιανή Εταιρεία Διαβήτη, Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη και άλλες ΜΗ (!) χειρουργικές ενώσεις. (διαβάστε περισσότερα στη σελίδα μας Το χειρουργείο συνιστούν). Τι συμβαίνει όμως χρόνια μετά το χειρουργείο; Σουηδική μελέτη έδειξε πως 10 χρόνια μετά το χειρουργείο τα ποσοστά εξάλειψης του διαβήτη είναι 3-πλάσια σε σχέση με αυτούς που έλαβαν συντηριτική-μη χειρουργική θεραπεία (Sjöström L, 2007). Μελέτη με ασθενείς που υποβλήθησαν σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης (γαστρικό bypass) έδειξε πως η  θνησιμότητα εξαιτίας του διαβήτη είναι μικρότερη κατά 92 % σε σχέση με όσους επέλεξαν να μην χειρουργηθούν. (Adams TD, 2007). Άλλη Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι παχύσαρκοι διαβητικοί ασθενείς “έβλεπαν” εξάλειψη της νόσου σε μεγαλύτερο ποσοστό αν  είχαν υποβληθεί σε γαστρικό bypass, ακόμα και 6 χρόνια μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους είχαν λάβει συντηρητική αγωγή (Adams TD, 2012). Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως τα αποτελέσματα της βαριατρικής χειρουργικής είναι κατά πολύ ανώτερα οποιασδήποτε άλλης αγωγής με συνέπεια σήμερα το κατώτατο όριο του δείκτη μάζας σώματος για μια βαριατρική επέμβαση να αμφισβητείται (Sjöholm K, 2013) ! Δύο μελέτες το 2015 επιβεβαιώνουν τα παραπάνω: Ιταλική έρευνα έδιξε πως μετά από 5 χρόνια 50 % των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση ήταν απαλλαγμένοι απ΄ τον διαβήτη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όσων ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή ήταν 0 % (Mingrone G, 2015). Άλλη Αμερικανική μελέτη επιβεβαίωσε ότι στα 3 χρόνια η χειρουργική υπερτερεί της συντηρητικής θεραπείας (Courcoulas AP, 2015).
Ακολουθούν videos από συνεντεύξεις μας σχετικά με το διαβήτη και τη βαριατρική χειρουργική.

Gastric_band.html

Χειρουργείο κατά του διαβήτη;

Συνέντευξη του χειρουργού Ευαγγέλου Χανδάνου στο ΒΗΜΑ:

Ζυγαριά και νυστέρι


Εξάλειψη του διαβήτη, εώς και 85 % σε χειρουργημένους ασθενείς έδειξαν νέες μελέτες


Η επικινδυνότητα των επεμβάσεων παχυσαρκίας είναι μύθος.

Γιατί λαπαροσκοπικά;


  1. -Γρηγορότερη ανάρρωση

  2. -Μικρότερης διάρκειας νοσηλεία

  3. -Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών

  4. -Ελάχιστος πόνος

  5. -Λιγότερες συμφύσεις στην κοιλιά (και άρα μικρότερος κίνδυνος μετεγχειρητικού ειλεού)

  6. -Χαμηλότερο κόστος

Athens BariatricLaparoscopic-Bariatric-Surgery-in-Athens-Greece.html

info@athensbariatric.com, T: 6938-278 563

Διαβήτης

Greece

Social media

© Athens Bariatric 2010-2018

Επεμβάσεις παχυσαρκίας

Γαστρικό bypass

Γαστρικό μανίκι

Γαστρικός δακτύλιος

Άλλες επεμβάσεις παχυσαρκίας

Διαβήτης

Παχυσαρκία, διαβήτης και χειρουργείο

Επιστημονική Έρευνα

Οι μελέτες του Athens Bariatric

Τ: 6938-278 563

Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας είναι ασφαλείς και έχουν αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο!


Η Βαριατρική Ομάδα Athens Bariatric έχει εκπαιδευθεί, μετεκπαιδευθεί και εργαστεί επί σειρά ετών σε μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια και νοσηλευτικά ιδρύματα του κόσμου (διαβάστε περισ-σότερα στα βιογραφικά της ομάδας μας).


Εμπιστευτείτε την υγείας σας σε μας.

Ακολουθεί video από συνέντευξή μας στον Σκάι TV στις 14.11.2012, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.