Η παχυσαρκία είναι νόσος βαριά.

Και θανατηφόρα.Σήμερα η παχυσαρκία θεωρείται μια πολυδιάστατη, χρόνια και  συνεχώς εξελισσόμενη νόσος. Η άποψη πως οι παχύσαρκοι έχουν έλλειψη πειθαρχίας και θέλησης, ότι δηλαδή “δεν έχουν χαρακτήρα”, είναι όχι μόνο μύθος αλλά και προσβολή για τους πάσχοντες. Η παχυσαρκια είναι νόσος!


Οι Αιτίες

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και κληρονομικοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην έξαρση της επιδημίας της παχυσαρκίας στο Δυτικό κόσμο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος, ενώ το 66 % του πληθυσμού είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Όμως το πρόβλημα επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη και τη χώρα μας, όπου το 59 % είναι υπέρβαροι και το 18 % παχύσαρκοι (OECD, 2008). Οι καθιστικές συνθήκες της σύγχρονης ζωής σε συνδυασμό με την αφθονία τρόφης στις κοινωνίες μας εντείνουν το πρόβλημα. Το ανθρώπινο σώμα από τη φύση του αποθηκεύει πλενονάζουσες θερμίδες υπό τη μορφή λιπώδους ιστού για μελλοντική χρήση σε πιθανές περιόδους λιμών.  Καθώς τέτοια φαινόμενα δεν υφίστανται στις σύγχρονες κοινωνίες είναι φυσικό τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται.

Ωστόσο και κληρονομικοί παράγοντες φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο. Ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι πάνω από 50 γονίδια συνδέονται άρρηκτα με αυτή τη νόσο. Έτσι εξηγείται για παράδειγμα γιατί κάποιοι μπορούν να τρώνε ο,τιδήποτε χωρίς να παίρνουν κιλά, ενώ άλλοι πάλι παρότι προσέχουν τη διατροφή τους δε μπορούν να χάσουν βάρος.  Ή γιατί μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να παρατηρείται διαφορετικός σωματότυπος μεταξύ των παιδιών,  παρότι καταναλώνουν τις ίδιες ποσότητες φαγητού.   


Οι επιπτώσεις

Μπορεί στις Δυτικές κοινωνίες τα πρότυπα να έχουν αλλάξει και το πάχος να θεωρείται αποκρουστικό όμως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι επιτακτική για λόγους υγείας. Το πλεονάζον βάρος συνεπάγεται μια σειρά νόσων όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη και η υπνική άπνοια. Είναι αποδεδειγμένο πως οι παχύσαρκοι έχουν μειωμένο προσδόκιμο χρόνο ζωής, χειρότερη ποιότητα ζωής ενώ έχει βρεθεί πως η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η παχυσαρκία σήμερα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά το κάπνισμα στις ΗΠΑ, και αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη θέση καθώς τα ποσοστά καπνιστών συνεχίζουν να μειώνονται.Η αντιμετώπιση

Σε ένα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα όπως αυτό της παχυσαρκίας δεν υπάρχουν εύκολες ή μαγικές λύσεις. Παρότι γνωρίζουμε σήμερα ότι αν μειωθεί ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουμε, αύτο θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους, η επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί δύσκολο εγχείρημα. Μπορεί με τις δίαιτες να χάσει κανείς περιττά κιλά όμως το πιθανότερο είναι ότι όχι μόνο θα τα ξαναποκτήσει αλλά θα “πάρει” και άλλα επιπλέον. Η χρήση εγκεκριμένων, από κρατικούς φορείς, φαρμακευτικών  παρασκευασμάτων υπό  στενή ιατρική παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους άλλα δεν αποτελεί μια μακροχρόνια λύση. Η κατανάλωση διαφόρων άλλων “φαρμάκων” που κυκλοφορόυν στο ίντερνετ αλλά και στην εγχώρια αγορά  μόνο ασφαλής δεν είναι. Τέλος η άσκηση χωρίς δίαιτα δεν οδηγεί στην απώλεια βάρους.

Επιπτώσεις και συνήθης νόσοι, συνυπάρχουσες με την παχυσαρκία: 

 Υπέρταση
 Σακχαρώδης διαβήτης
 Υπνική άπνοια
 Κύρωση του ύπατος
 Καρδιακή ανεπάρκεια
 Εγκεφαλικό επεισόδιο
 Καρκίνος του μαστού
 Καρκίνος του προστάτη
 Κατάθλιψη
 Σεξουαλική ανεπάρκεια
 Στείρωση
Athens BariatricLaparoscopic-Bariatric-Surgery-in-Athens-Greece.html

Παχυσαρκία

info@athensbariatric.com, T: 6938-278 563

Παχυσαρκία


 1. - Μια χρόνια νόσος

 2. -Συνεχώς επιδεινούμενη

 3. -Πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμη

 4. -Επανεμφανίζεται αν η θεραπεία διακοπεί

 5. -Με διαστάσεις επιδημίας

 6. -Ελαττώνει το προσδόκιμο ζωής

 7. -Θανατηφόρα

Social media

© Athens Bariatric 2010-2019

Τ: 6938-278 563

National Institutes of Health, Η.Π.Α.

Δίαιτες, άσκηση, αλλαγή συμπεριφοράς και φάρμακα δεν αποτελούν αποτελεσματική αγωγή κατά της σοβαρής παχυσαρκίας

Μερικές επιπτώσεις και νόσοι, συνυπάρχουσες με την παχυσαρκία:


 1. - Υπέρταση

 2. - Σακχαρώδης διαβήτης

 3. - Υπνική άπνοια

 4. - Κίρρωση του ήπατος

 5. - Καρδιακή ανεπάρκεια

 6. - Εγκεφαλικό επεισόδιο

 7. - Καρκίνος του μαστού

 8. - Καρκίνος του προστάτη

 9. - Κατάθλιψη

 10. - Σεξουαλική ανεπάρκεια

 11. - Ανεργία

 12. - Καρκίνος του παχέως εντέρου

 13. - Καρκίνος της χολής

 14. - Κοινωνική απομόνωση

 15. - Οισοφαγικός καρκίνος

 16. - Ακράτεια ούρων

Η παχυσαρκία είναι νόσος με διαστάσεις επιδημίας. Προσβάλλει άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, όλων των φυλών, σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν επειδή είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Πολύ λιγότεροι θάνατοι οφείλονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις, πολέμους, φόνους και αυτοκτονίες μαζί (1,6 εκ). Είναι καιρός να αντιληφθούμε την έκταση του προβλήματος και να δράσουμε!

Παχυσαρκία και Βαριατρική Χειρουργική

Ελάτε σε μία από τις ομιλίες μας και ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα.
Seminar.html

Απελευθέρωσε τον εαυτό σου


Σκέφτεσαι να βάλεις γαστρικό δακτύλιο; 

Σκέψου το ξανά!Gastric_band.html